Vedoželnjež_živo2
Vedoželnjež_živo3
Vedoželnjež_živo4
Vedoželnjež_živo1

VEDOŽELJNEŽ

“Blog, ki vam bo razkril majhne in velike skrivnosti profesionalnih organizatorjev dogodkov.”

Vedoželnjež_main3
Avtor Eventnika

TRAJNOSTNI DOGODKI IN PREHRANA

Za vas piše Hana Turšič, dne 8. 6. 2022

Trajnostni dogodki in prehrana

Trajnostna hrana na Nacionalni konferenci o podnebju prijaznejši pogostitvi na dogodkih – Foto: Nacionalna konferenca, Umanotera

Trajnostni dogodki so v zadnjih letih zaokrožili med nami zaradi večje informiranosti glede podnebnih in okoljskih tem. Posledično se je zanimanje med ljudmi razširilo tako na papirju kot v praksi. Vse bolj se namreč zavedamo, da dogodkov ne moremo več obravnavati izolirano od okolja, v katerem se odvijajo. Še več, z organizacijo trajnostnih dogodkov lahko prispevamo k razvoju celotne družbe v smeri podnebno nevtralne družbe.

Za dogodke glede na slovenski priročnik za organizacijo trajnostnih dogodkov mreže Plan B za Slovenijo velja, da so trajnostni dogodki tisti, ki “karseda prispevajo k varovanju narave in okolja – kakovosti vode, tal in zraka, biotski raznovrstnosti in varnemu podnebju ter k pozitivnim vplivom na družbo – blaginji lokalnih skupnosti in širše družbe, vključenosti lokalnih deležnikov, dostopnosti za vse, ne glede na posebne potrebe, ter etičnemu ravnanju, odgovornosti in transparentnosti”.

 

Dogodke sestavljajo mnogi elementi, vsak izmed njih pa predstavlja mikro področje priložnosti za stremenje k večji trajnosti. Pomembno je, da pri dogodkih, ki jih organiziramo, prepoznamo, katera so tista področja, kjer je vpliv na okolje največji, obenem pa tudi, da identificiramo, na katera področja lahko sami vplivamo v največji meri.

Načeloma lahko področja organizacije dogodkov, kjer se ustvarja največji vpliv na okolje, razdelimo v naslednje kategorije: nabava in potrošnja, prizorišče, poraba energije, mobilnost, ravnanje z odpadki in voda.

Zelo pomemben aspekt trajnostnih dogodkov je tudi prehrana. 

Trajnostni dogodki in prehrana

Trajnostna hrana na Nacionalni konferenci o podnebju prijaznejši pogostitvi na dogodkih – Foto: Nacionalna konferenca, Umanotera

Trajnostni dogodki in prehrana

Trajnostna hrana na Nacionalni konferenci o podnebju prijaznejši pogostitvi na dogodkih – Foto: Nacionalna konferenca, Umanotera

Podnebju prijaznejša prehrana

Prehrana kot element trajnostnih dogodkov

Prehrana je pri dogodkih v živo pomembno področje, na katerem lahko v veliki meri izkazujemo okoljsko odgovornost. Gre za zelo viden del dogodkov, znotraj katerega lahko organizatorji na transparenten način nakazujejo svojo zavezo k trajnosti. Ni pomembno le to, kakšno hrano postrežemo, ampak tudi to, na kakšen način jo serviramo, kako odmerjamo njeno količino in kaj storimo s presežki.

Kakšna je podnebju prijazna hrana?

Dejstvo je, da pot do trajnostne, podnebno nevtralne družbe ni mogoča brez spremembe v načinu prehranjevanja. Tako posamezniki kot organizacije se moramo, če želimo s svojim delovanjem odražati resnost in nujnost v odnosu do podnebne krize, neprestano izobraževati in ustrezno prilagajati lastne navade in aktivnosti. Pri prepoznavanju podnebju prijazne hrane nam je v pomoč lahko 7 vodil s področja podnebju prijaznejše hrane.

Vodila podnebju prijaznejše hrane:

  1. Večinoma rastlinskega izvora
  2. Pridelana na sonaraven – ekološki ali biodinamični način
  3. Hrana, ki ne pristane med odpadki
  4. Sezonska
  5. Pridelana lokalno ter kupljena čim bolj neposredno od lokalnih proizvajalcev ali iz pravične trgovine (edina slovenska pravična trgovina 3 MUHE se nahaja v centru Ljubljane)
  6. Čim manj predelana
  7. Čim manj zapakirana
Grafika Trajnostni dogodki in prehrana

Grafika 7 vodil s področja podnebju prijaznejše hrane – Foto: Umanotera

Da se, ko se hoče

Vidimo, da so vidiki podnebju prijaznejše prehrane večplastni in da vplivajo na raznolike sfere družbe – od skrbi za zdravje in ohranjanja okolja do ekonomske pravičnosti in kulturne sprejemljivosti. Mnogi organizatorji dogodkov po svetu že celostno in uspešno vključujejo načela trajnosti v svoje delovanje, tako trajnostni dogodki v številu rastejo. Dober primer tega je švedsko mesto Gothenburg, kjer se v sodelovanju z občino vsako leto odvija festival Way Out West s 35.000 obiskovalci, pomemben element tega množičnega dogodka pa je med drugim v celoti rastlinska prehrana.

Komuniciranje

Poleg konkretnih korakov in delovanja v smeri bolj trajnostnih dogodkov je pomembno tudi komuniciranje tega, kar počnemo. S tem zagotovimo, da informacije, na katerih bazirajo naše odločitve, dosežejo čim večje število deležnikov. Na dogodkih lahko jasno označimo lastnosti pogostitve – certifikate, lokalnost; poskrbimo, da hrano postrežemo s čim manj odpadki, jasno označimo mesta za reciklažo, vnaprej pa zabeležimo število udeležencev v izogib nastajanju odvečne hrane. Udeležence dogodkov z možnostjo sodelovanja v majhnih korakih spodbudimo, da sodelujejo v večji trajnostni zgodbi.

S tem, ko svoj trud komuniciramo navzven, utrjujemo svojo zavezo do večje podnebne nevtralnosti, obenem pa izobražujemo druge in tudi njih motiviramo, da sami spreminjajo lastne navade. Najpomembneje pa je, da komuniciramo le to, kar zares storimo.

Zaključek

Četudi drži, da trajnostni dogodki ne bodo rešili podnebne krize in zgolj z uvedbo trajnostne prehrane ne bomo zaustavili okoljskih problemov, saj moramo krizo nasloviti na sistemski, globalni ravni, do sprememb prav tako ne bo prišlo brez ozaveščanja na mikro ravneh, spreminjanja mentalitete in preizpraševanja obstoječih navad in vzorcev. Pomembno je torej, da se posamezniki in organizacije zavedamo resnosti podnebne krize in da se po najboljših močeh trudimo le-to naslavljati z lastnim delovanjem.

Radi opazujemo dobre prakse v tujini skozi prizmo nezadovoljstva, da je Slovenija še daleč od tam, a tudi na domačih tleh se trajnostni dogodki, ki si za osrednji cilj postavljajo manjšanje vpliva na okolje, pojavljajo vedno bolj pogosto. Lep primer takega dogodka je Kranjska dolga miza, kjer je bil v letu 2021 ponujen brezmesni meni, ki ga je izbrala skoraj tretjina udeležencev, obenem pa so velik poudarek postavili na lokalne sestavine in na preprečevanje nastajanja odvečne hrane. Tudi Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj se pri organizaciji svojih dogodkov že leta opira na načela trajnosti. Vsa hrana, ki jo ponujajo na svojih srečanjih, ustreza prej naštetim sedmim kriterijem podnebju prijaznejšega prehranjevanja.

Trajnostni dogodki in prehrana

Nacionalna konferenca o podnebju prijaznejši pogostitvi na dogodkih – Foto: Nacionalna konferenca, Umanotera

Trajnostni dogodki in prehrana

Nacionalna konferenca o podnebju prijaznejši pogostitvi na dogodkih – Foto: Nacionalna konferenca, Umanotera

Obstaja ogromno materialov, primerov in zgledov v praksi tako v tujini kot doma, na katere se lahko tako posamezniki kot organizacije obrnemo za pomoč in vodenje pri opravljanju bolj trajnostnih korakov. Ob obilici virov, do katerih lahko dostopamo, se preprosto ne moremo več pretvarjati, da se nas podnebna kriza in njene posledice ne tičejo in ne smemo si več dopustiti, da naše delovanje te resnosti ne odraža.

Vam je naša objava pomagala? Delite jo s prijatelji:

PREBERITE VEČ

“O tem, kaj se dogaja v svetu organizacije dogodkov”.

Vsi vemo, da je teambuilding ključnega pomena za razvoj uspešnih organizacij. Najbrž se vsi vsako leto sprašujemo, ...

Kam torej na zabavno prednovoletno druženje, ki bo po meri vodstva podjetja in zaposlenih?

Vsi vemo, da je teambuilding ključnega pomena za razvoj uspešnih organizacij. Najbrž se vsi vsako leto sprašujemo, ...

Kam torej na zabavno prednovoletno druženje, ki bo po meri vodstva podjetja in zaposlenih?

Tokrat bomo bolje pogledali izbiro primerne lokacije za organizacijo manjšega sejma ...