Vedoželjnež_Inspriacija2
Vedoželjnež_Inspiracija3
Vedoželjnež_Inspiracija4
Vedoželjnež_Inspiracija1

VEDOŽELJNEŽ

“Blog, ki vam bo razkril majhne in velike skrivnosti profesionalnih organizatorjev dogodkov.”

Vedoželnjež_main3
Avtor Eventnika

4 PRIROČNE LOKACIJE ZA ORGANIZACIJO SEJMA

Za vas piše Maja Primožič, dne 18. 05. 2023

Sejemska lokacija

Idealna lokacija za poslovni dogodek – Foto: Gospodarsko razstavišče Ljubljana

Razmišljate o organizaciji sejma? Čestitke in pogumno naprej s pripravami sejemskega dogodka, ki ponovno postaja priljubljena oblika povezovanja med prodajalci in kupci. Organizacija vsakega dogodka, ne glede na vrsto, zahteva kreativnost, organiziranost in dinamičnost, a sejemski dogodek izstopa zaradi števila sodelujočih in obiskovalcev. 

Da boste poskrbeli za dobro voljo tako razstavljalcev kot obiskovalcev, se boste morali vprašati veliko vprašanj. Vsak organizator sejma si želi, da obe skupini doživita lep sejemski dan in se vrneta tudi prihodnje leto. Če sejem še pohvalita pri drugih, pa je to najboljša reklama za vas. In naj vam prišepnemo, da vsak še tako izkušen organizator sejemskih dogodkov, z vsakim sejmom spozna nove izzive, saj niti en dogodek ni enak drugemu. Morda pa je prav to lepota in izziv tega poklica, kaj pravite? V pripravi dogodka lahko uživamo, smo radostni in uslužni, saj bo vaš dogodek sijal energijo večmesečne priprave. Eventnikina ekipa upa, da vam bosta dva članka o izbiri dobre sejemske lokacije – drugi izide v maju, pomagala pri organizaciji sejma, te tradicionalne oblike povezovanja, ki je stara več kot 2000 let.

V blogu 10 nasvetov za super organizacijo sejma smo že našteli tiste najbolj izpostavljene teme, na katere ne smemo pozabiti, ko se lotimo organizacije sejma. Ena izmed najpomembnejših odločitev, ki vas čaka, preden se zares začne vrteti kolesje organizacije, pa je izbira lokacije za sejem.

Kdaj začnete iskati sejemsko lokacijo

Prizorišče, ki bo gostilo vaš sejem, začnete iskati, ko imate jasno sliko in rešena vprašanja o velikosti dogodka, višini budgeta in o infrastrukturi ter opremi, ki jo potrebujete za uspešno izpeljan sejem. Koliko razstavljalcev želite in koliko prostora ima vsak razstavljalec, sta vprašanji, ki ju obravnavate pri temi o velikosti dogodka, ter ju povezujete z vprašanji o tem, kakšne obiskovalce želite privabiti – so to lokalni prebivalci ali pa želite obiskovalce iz cele Slovenije.

V tem članku vam bomo predstavili 4 večje sejemske lokacije, ki pa so primerne tudi za gostitev manjših sejmov. Vse lokacije nudijo moderno tehnično opremo, odlično infrastrukturo ter strokovno pomoč pri organizaciji. Seveda pa se lahko obrnete tudi na Eventnikino ekipo, ki vam z izkušnjami ter dobro voljo pomaga do dobro izpeljanega dogodka.  

4 predlogi za sejemsko lokacijo

Zemljevid štirih priročnih lokacij za organizacijo sejma – Grafika: Eventnika, Tina Cajnkar

Gospodarsko razstavišče Ljubljana

Moderno prizorišče

Gospodarsko razstavišče Ljubljana – Foto: Gospodarsko razstavišče Ljubljana

Gospodarsko razstavišče, ikonsko sejemsko prizorišče v Ljubljani, je v neposredni bližini mestnega središča slovenske prestolnice, dosegljivo z avtomobilom, peš, s kolesom ali pa z javnim prevozom. Ponuja fleksibilnost velikosti prostorov in zato oblikovanje individualno prilagojenih ponudb za vaše sejme in spremljevalne dogodke.

Ima kar 23 multifunkcijskih dvoran z dnevno svetlobo (možnost zatemnitve), vse dvorane pa so opremljene s sejemsko infrastrukturo (internet, elektrika, voda, komprimiran zrak). Vse velike sejemske dvorane so v pritličju, višina dvoran pa je prilagojena potrebam sejemskih postavitev (od 5 do 10 m).

Kljub velikosti pa je prizorišče primerno tudi za organizacijo manjših sejmov. Znotraj dvorišča nudi GR 300 lastnih parkirnih prostorov, v bližini pa je še 2500 parkirnih mest. (Gospodarsko razstavišče, 2023)

Razstavne površine

23 večnamenskih dvoran s skupno površino 12.323 m2, ki jih dopolnjuje še 8.844m2 zunanjih razstavnih površin.

Kapaciteta obiskovalcev

Od 15 do 4.000 obiskovalcev. Največja dvorana zagotavlja sedeže za do 2.200 udeležencev v postavitvi “kino”.

Tehnična oprema

Z izkušenimi tehničnimi strokovnjaki s svojim znanjem in inovativno tehnologijo ter široko mrežo kakovostnih partnerjev uresničujejo vse avdiovizualne želje.

Pomoč pri organizaciji sejma

Visoko usposobljeno osebje za organizacijo sejmov različnih velikosti. Za brezhibno in profesionalno izvedbo nudijo tudi širok nabor kakovostnih in zanesljivih podpornih storitev.

Ostale možnosti

Vse prostore GR odlikuje visoka stopnja prilagodljivosti, ki omogoča izvedbo različnih dogodkov: spletni dogodek, konferenca, kongres, koncert, predstava ali korpo dogodek.

Celjski sejem

Največje sejemsko prizorišče

Celjski sejem – Foto: Celjski sejem

Celjski sejem je največja sejemska hiša v Sloveniji, ki ima bogate izkušnje pri organizaciji sejmov in spremljevalnih dogodkov. Letno pripravlja med 10 in 15 specializiranih sejmov in drugih prireditev.

Celjski sejem se pohvali z izkušeno ekipo, konkurenčnostjo, z visoko ravnijo storitev in izvedbo prireditev na ključ. Prizorišče je na odlični lokaciji, le korak od centra Celja in blizu nastanitev ter glavnih mestnih znamenitosti. Lokacija je dobro dostopna, le 2 minuti od izvoza AC LJ – MB, obiskovalcem pa je na voljo več kot 2000 parkirišč, ki jih lahko dopolnijo še s 3000 dodatnimi parkirišči.

V bližini sta tudi železniška in avtobusna postaja. Kljub svoji velikosti pa celjsko sejmišče z veseljem gosti srednje in manjše sejme. (Celjski sejem, 2023)

Razstavne površine

Na voljo je 8 sodobno opremljenih sejemskih dvoran, ki jih odlikuje visoka fleksibilnost postavitve. 

Kapaciteta obiskovalcev

Sejem na celjskem sejmišču vsako leto obišče več kot 230.000 obiskovalcev, ob upoštevanju preostalih prireditev pa se številka obiskovalcev približa pol milijona. Razpolaga z največjim in najsodobneje opremljenim sejmiščem v Sloveniji.

Tehnična oprema

  • predstavitvena oprema (LCD projektorji)
  • sistem ozvočenja
  • digitalni avdio konferenčni sistem z digitalnim snemanjem
  • žični in brezžični internet dostop
  • žični in brezžični mikrofoni
  • oder in govorniški pulti
  • računalnik za prikaz predstavitev z internetno povezavo
  • možnost najema kabine za prevajanje
  • registracijski pult, recepcija in mobilne garderobe

Pomoč pri organizaciji sejma

Pri njih je možna popolna organizacija dogodka ali oblika pomoči, ki jo potrebujete za organizacijo sejma.

Ostale možnosti

Vse, kar si lahko zamislite. Pri njih organizirajo res vse vrste dogodkov, ki jih naročnik potrebuje.

Pomurski sejem

V pokrajini gostoljubnih ljudi

Pomurski sejem – Foto: Pomurski sejem

Pomurski sejem odlikuje usposobljena, odzivna in prijazna ekipa sodelavcev, veščih organizacije sejmov. Položaj prizorišča je na stičišču štirih držav, do njega pa vodijo dobre prometne povezave z drugimi slovenskimi kraji in državami.

Je edino razstavišče, ki ponuja hleve za strokovne razstave živali, manežo, vzorčne nasade rastlinske proizvodnje, demonstracijske površine, primerno pa je tudi za organizacijo srednjih in manjših sejmov.

Prizorišče se nahaja 10 km od avtocestnega priključka, zagotavlja pa obsežne parkirne površine. V bližini sta tudi avtobusna in železniška postaja in vabijo vas, da svoj sejem organizirate v Pomurju – pokrajini gostoljubnih ljudi. (Pomurski sejem, 2023)

Razstavne površine

Skupno 90.000 m2 površin – od tega je 30.000 m2 zunanjih razstavnih prostorov, 3.000 m2 hlevov za razstavo živine, 15.000 m2 vzorčnih nasadov ter 17.000 m2 parkirnih in drugih površin.

Kar 25.000 m2 pokritega prostora je v 9 halah in 4 dvoranah za strokovne posvete. Po potrebi zagotovijo še dodatne razstavne površine v montažnih halah.

Kapaciteta obiskovalcev

Tudi do 30.000 obiskovalcev dnevno. Sejem AGRA je npr. v šestih dneh obiskalo tudi že 120.000 obiskovalcev.

Tehnična oprema

Povsod v pokritih in na zunanjih sejemskih prostorih so na voljo priključki tekoče vode, elektrike in telekomunikacij. V lepo urejenih in klimatiziranih dvoranah za posvete je zagotovljena sodobna tehnika za video in avdio predstavitve.

Pomoč pri organizaciji sejma

Pomurski sejem z lastno tehnično službo in v sodelovanju s preverjenimi kooperanti zagotavlja načrtovanje, izdelavo, postavitev in opremo razstavnih in spremljevalnih tehničnih prostorov. Zagotovijo storitve recepcije, prireditvenega razglasa, ozvočenja, špedicije, carine, varnostne in zdravstvene službe, informacijski, bančni, turistični, zavarovalni in čistilni servis.

Skupaj s ponudniki turističnih storitev v Pomurju poskrbijo za prijetno bivanje gostov v pokrajini gostoljubnih ljudi.

Ostale možnosti

Pomurski sejem omogoča strankam, da tudi izven terminov sejmov in ocenjevanj najamejo prostore za različne predstavitve, poslovne, športne kulturne, kongresne, družabne in druge dejavnosti. Pri organizaciji njihovih posebnih dogodkov jim, kot omenjeno zgoraj, pomaga z ekipo svojih izkušenih sodelavcev in povezanih poslovnih partnerjev.

Cankarjev dom

Elegantna izbira za sejem

Cankarjev dom – Foto: Cankarjev dom

Če želite svoj sejem prirediti na elegantni lokaciji v samem mestnem središču Ljubljane, potem je Cankarjev dom idealno prizorišče za vas. Odlikujejo ga lokacija v središču mesta, dobra prepoznavnost in lahka dostopnost – urejeni dostopi tudi za invalide.

V bližini Cankarjevega doma je na voljo več parkirnih hiš (Parkirna hiša Šubičeva, Kongresni trg) ter javnih parkirnih mest. Skladno z načeli trajnosti je Cankarjev dom odlično dostopen z javnim mestnim prometom, urejeno pa ima tudi pakiranje za kolesa.

Cankarjev dom se ponaša s kakovostjo organizacije sejemskih dogodkov in več desetletnimi izkušnjami, lokacijo v središču slovenske prestolnice, ter edinstveno kombinacijo kulturnih vsebin z drugimi programi. (Cankarjev dom, 2023)

Razstavne površine

Cankarjev dom, kulturni in kongresni center Ljubljana, razstave in sejme organizira v svojih preddverjih. Organizatorjem sejmov lahko ponudijo Veliko sprejemno dvorano, ki je tudi eno najlepših prizorišč Cankarjevega doma in ena izmed najlepših dvoran v Sloveniji ter Prvo in Drugo preddverje, skupaj v izmeri 4.500 m2.

Kapaciteta obiskovalcev

Ocenjujejo, da zanimive sejme v naših prostorih obišče do 12.500 obiskovalcev na dan.

Tehnična oprema

  • oprema za osvetlitev, zvok, multimedijo,
  • razstavna oprema,
  • IT rešitve (registracija razstavljavcev, naročanje razstavne opreme, izdelava spletnih strani za sejme in dogodke…),
  • brezplačni internet po vseh prostorih.

Pomoč pri organizaciji sejma

Cankarjev dom je mednarodno certificiran profesionalni organizator in ima lastno tehnično ekipo za organizacijo sejma ali druge prireditve.

 

Ostale možnosti

Konference, simpoziji, kongresi in obkongresne razstave, predavanja in predstavitve, novinarske konference, sejmi, akademije in podelitve nagrad, družabni dogodki, plesi, teambuildingi in drugi motivacijski dogodki, snemanje spotov in filmov.

Zaključek

Ekipa Eventnike vam želi kreativno, mirno in navdihujočo organizacijo sejma in vas vabi, da kmalu preberete še članek, ki bo predstavil manjše, prikupne in nič manj atraktivne sejemske lokacije. 

Če ste si z našo pomočjo izbrali svojo lokacijo sejma, zdaj pa potrebujete samo še organizatorja, ki bo poslušal in usmerjal vse vaše želje, potem nam pišite na info@eventnika.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Vam je bila naša vsebina všeč? Delite jo s prijatelji:

PREBERITE VEČ

“O tem, kaj se dogaja v svetu organizacije dogodkov”.

Vsi vemo, da je teambuilding ključnega pomena za razvoj uspešnih organizacij. Najbrž se vsi vsako leto sprašujemo, ...

Kam torej na zabavno prednovoletno druženje, ki bo po meri vodstva podjetja in zaposlenih?

Tokrat bomo bolje pogledali izbiro primerne lokacije za organizacijo manjšega sejma ...

Vsi vemo, da je teambuilding ključnega pomena za razvoj uspešnih organizacij. Najbrž se vsi vsako leto sprašujemo, ...