Vedoželnjež_splošno2
Vedoželnež_splošno3
Vedoželnež_splošno4
Vedoželnež_splošno1

VEDOŽELJNEŽ

“Blog, ki vam bo razkril majhne in velike skrivnosti profesionalnih organizatorjev dogodkov.”

Vedoželnjež_main3
Vedoželjnež

Kako začeti in končati govor?

Za vas piše Nika Močnik, dne 16. 03. 2022

Govor

Začetek in konec govora  – Foto: Eventnika, Anže Grabeljšek

Tema govornega nastopa je določena, vsebina je že oblikovana, manjka pa še češnja na vrhu smetane – začetek in konec govora. Kako ustvariti začetek govora, ki bo pritegnil pozornost, in konec govora, ki bo poslušalce pustil navdihnjene.

“Start strong, finish strong.”

Preberite blog objavo in odkrijte, kako oblikovati govor, ki ima odličen začetek in nepozaben konec.

Vas zanima le določeno poglavje objave? Klik na poglavje vas bo ponesel do želene vsebine.

Kako začeti svoj govor

Večina je navajenih govor začeti s tem, da se predstavijo. 

Meni osebno ta ideja ni najbolj všeč. Vsakič, ko nekdo začne svoj nastop, ima publika v glavi le eno vprašanje: “Ali je to zanimivo zame?” oz. če povem z drugimi besedami: “Ali se mi splača poslušati tega tipa/bejbo na odru ali raje vzamem telefon v roke in pogledam svoj email, FB, IG?”

V prvih 30 sekundah moramo poslušalce navdušiti, zato je namesto osebne predstavitve bolje začeti z odgovorom na vprašanje, ali je ta tematika za njih aktualna. Lahko začnemo z zgodbo ali s kakšnim primerom, citatom, z retoričnim vprašanjem, s humorjem, z močno trditvijo…

Govor

Primer začetka s citatom: 

Renata Salecl je na TEDu govorila o izbiri in kako težko je danes izbrati. Svoj govor je začela s tremi citati. S tem je želela pokazati, kako težko je izbrati samo enega, in na tak način je že na začetku dobro poudarila svoj glavni poudarek govora:

Zakaj bi te poslušalci poslušali?

Na začetku torej odgovoriš na vprašanje, zakaj bi te poslušalci poslušali. Kasneje se lahko predstaviš in poveš kaj več o sebi, na začetku pa se raje fokusiraj na svojo publiko in kaj bi si oni želeli slišati od tebe.

V govoru se na začetku ne opravičujemo (pa četudi smo zamudili ali pa kaj pozabili), ampak raje fokusirano preidimo na vsebino našega nastopa, da bo publika imela od preostalih minut čim več uporabne vsebine.

Sama se začetek govora VEDNO naučim na pamet – vsaj prvih nekaj stavkov. To mi pomaga, da sem manj živčna in zmedena, po prvih besedah na odru pa se že umirim in lahko nadaljujem s prostim govorjenjem.

Ali naj se predstavim z imenom in priimkom?

Sama imam raje, da me predstavi povezovalec dogodka, saj na tak način že ogreje in pripravi poslušalce na moj nastop. Kadar pa to ni možno, takrat se lahko predstaviš.

Kadar nastopam, sama vedno najprej povem nekaj zanimivega za poslušalce (kakšno vprašanje, trditev ipd.) in šele nato povem, kdo sem in zakaj sem strokovnjak za to področje. Tako že na začetku dobim njihovo pozornost, potem pa vzpostavim še kredibilnost.

Govor

4 nasveti za dober začetek govora  – Foto: Eventnika, Tina Cajnkar

Kako končati svoj govor

Ste že kdaj bili na kakšnem dogodku, kjer se vam je zdelo, da je govornik želel zaključiti z govorom, pa publika tega ni razumela, ker ni bilo lepega zaključka, zato je kar nadaljeval in nadaljeval in bil na koncu predolg? Jaz sem to opazila že večkrat, zato se mi zdi pomembno, da se naučimo tudi pravilno zaključiti.

“First & final impressions lasts.”

Govor

V zaključku govora je smiselno povzeti naše glavne ključne točke – kaj smo danes novega naučili naše poslušalce? Na kratko jim obnovimo, kaj smo povedali, predvsem kaj je bilo uporabnega za njih (kaj lahko naredijo že danes drugače).

Čeprav sem tukaj pisala, da se govora NE učimo na pamet, si sama tudi zadnjih nekaj stavkov napišem in se jih naučim. Na tak način imam lahko res dober zaključek govora.

Potem, čisto na koncu, pa sledi preprost: “Hvala.” Ni potrebno reči: “Hvala za pozornost in ker ste me poslušali, hvala organizatorjem, ker ste me sploh povabili na oder, pa hvala tudi mojim staršem, ki sta mi omogočila študij ipd.” Zahvala na koncu je super, ampak naj bo kratka.

In še en pomemben nasvet: Ko rečemo hvala, se nasmehnemo in ostanemo še nekaj trenutkov na odru, da sprejmemo aplavz. Ne pobegnemo iz odra takoj, ko je konec govora. Dajmo si tistih nekaj trenutkov zapomniti, ko je publika navdušena in nam ploska – res je čudovit občutek.

Govor

Zaključek govora v 3. korakih – Foto: Eventnika, Tina Cajnkar

Zaključek

Če želite postati odličen govornik, je potrebna vaja, vaja, vaja, ki pa ne poteka samo pred ogledalom, ampak tudi pred resnično publiko. Iz vsake izkušnje pred publiko se boste nekaj naučili, zato po vsakem govoru naredite refleksijo in ugotovite, kaj je bilo dobro ter kaj bi bilo potrebno še izboljšati.

Pomembno informacijo vam lahko dajo tudi poslušalci, zato po koncu nastopa ostanite in se pogovorite z nekaj posamezniki iz občinstva. To vam bo omogočilo, da dobite tudi objektivno mnenje, ki vam bo pomagalo vaš naslednji govor dvigniti na višji nivo.

Verjamem, da vam bodo nasveti, ki smo jih podali pomagali pri kvalitetni pripravi na vaš javni nastop. Če boste želeli dodatno podporo, pa se lahko obrnete k nam za individualne ure priprave.

Za več informacij nas kontaktirajte na info@eventnika.si.

Vam je naša objava pomagala? Delite jo s prijatelji:

PREBERITE VEČ

“O tem, kaj se dogaja v svetu organizacije dogodkov”.

Vsi vemo, da je teambuilding ključnega pomena za razvoj uspešnih organizacij. Najbrž se vsi vsako leto sprašujemo, ...

Kam torej na zabavno prednovoletno druženje, ki bo po meri vodstva podjetja in zaposlenih?

Tokrat bomo bolje pogledali izbiro primerne lokacije za organizacijo manjšega sejma ...

Vsi vemo, da je teambuilding ključnega pomena za razvoj uspešnih organizacij. Najbrž se vsi vsako leto sprašujemo, ...