Vedoželnjež_splošno2
Vedoželnež_splošno3
Vedoželnež_splošno4
Vedoželnež_splošno1

VEDOŽELJNEŽ

“Blog, ki vam bo razkril majhne in velike skrivnosti profesionalnih organizatorjev dogodkov.”

Vedoželnjež_main3
Vedoželjnež

Primeri dobrih govorov na enem mestu

Domača naloga za pripravo na svoj govor

Za vas piše Nika Močnik, dne 31. 03. 2022

Dober govor

Dober govor  – Foto: Eventnika, Siniša Kanižaj

Vedno je dobro vaditi svoj govor, preden imamo nastop. Več kot bomo vadili, bolje nam bodo šli naši javni nastopi. Včasih pa nam lahko pomaga tudi, če si ogledamo druge dobre govornike, saj lahko dobimo kakšno dobro idejo tudi za naš nastop. Dober govor nas lahko navduši za raziskovanje predstavljene tematike, hkrati pa nas lahko nauči veliko tudi o govorništvu.

V tem blogu vam bom predstavila kar nekaj linkov primerov dobrih govorov. Večina izmed teh govorov je iz TEDa ali TEDxLjubljana.

Vas zanima le določeno poglavje objave? Klik na poglavje vas bo ponesel do želene vsebine.

Kako pripraviti dobro vsebino govora

O tem, kako pripraviti dobro vsebino, smo že govorili. Za dober govor pa vam vseeno priporočam ogled še dodatnih par videov, ki vam lahko predstavijo še druge metode:

How to give a Compelling Speech – Govornik: Chris Anderson

Dobra prezentacija = dober govor

O tem, kakšna naj bo vaša prezentacija, smo tudi že govorili. Pazimo na to, da imamo velike slike (raje eno dobro sliko čez cel PPT kot kolaž majhnih slik), da nimamo teksta za celo A4 stran na enem slajdu (ampak raje samo glavne ključne besede), ne pozabimo pa tudi, da je ok včasih imeti tudi samo črn slide, kadar želimo, da je vsa pozornost na nas.

Tokrat smo za vas pripravili tri govore, kjer si lahko pogledate primere prezentacij, ki naredijo dober govor:

From stigma to supermodel

Govornik: Rick Guidotti

Why lunch ladies are heroes

Govornik: Jarrett Krosoczka

Kako začeti govor?

Veliko nas ima dilemo, s čim bi začeli govor. Nekaj idej sem zbrala spodaj v primerih, kako so drugi začeli svoje govore:

Začnemo lahko z vprašanjem, lahko tudi retoričnim:

Start with WHY

Govornik: Simon Sinek

Dober začetek je tudi močna trditev, kar je uporabil Miha v svojem govoru o volkovih:

Living with wolves – Govornik: Miha Krofel

Začnemo lahko tudi s citatom, če nas le-ta podpre pri našem glavnem sporočilu govora, kot je to razvidno iz govora edine slovenke na TEDu: 

Kako dolg govor imeti?

Odvisno od tega, kaj želimo sporočiti. Včasih je dovolj 5 min, spet drugič potrebujemo eno uro ali več. Včasih se ljudje obnašajo, da obstaja pravilo: daljši kot je govor, boljši je. To sploh ne drži.

Primer zelo dobrega, a kratkega govora, ki vam bo zagotovo ostal v spominu:

Ali se da znanstveno zahtevne stvari povedati v 15 minutah?

O ja, seveda! Z dobro pripravo absolutno!

TEDxLjubljana slovi po tem, da veliko časa in truda vloži v pripravo govornikov. To se pozna zlasti pri znanstvenih govorih. Tematiko je potrebno razložiti na tak način, da jo razumejo tudi srednješolci, vseeno pa obdržimo svojo strokovnost in profesionalnost. To naredimo tako, da ko uporabimo kakšen strokoven izraz, ga prvič razložimo, da ga publika razume.

Primeri dobrih znanstvenih govorov, kjer lahko to vidite v praksi:

Kako zelena je zelena energija? – Govornik: Rafael Mihalič

Elektroporacija

Govornik: Damijan Miklavčič

Brez mikroba me ni

Govornik: David Stopar

Črne luknje

Govorka: Andreja Gomboc

Ali lahko povem kakšne statistične podatke?

Seveda, absolutno! Ampak poskusi jih zapakirati tako, da bodo zanimivi tudi za poslušalca, ne samo zate, tako boš res pripravil dober govor. Mene najbolj navdušuje Hans Rosling, ki zna statistiko narediti izjemno zanimivo.

Hans je eden mojih najljubših TED govornikov, zato ob priporočam, da si na kakšen deževen dan (kot je današnji) ogledate njegove najboljše govore na sledeči playlisti:

Naj v svoj nastop vključim humor?

Moj prvi odgovor bi bil da, vendar je to vseeno odvisno od tematike govora. Če govorite o umiranju, prekrških ali kakšni drugi bolj neprijetni temi, potem humor najverjetneje ni primeren. Prav tako ni primeren, če sicer niste najbolj humorni tip osebe. Sama ne slovim ravno po tem, da sem zelo zabavna – če moram povedati kakšen vic, se mi to vedno ponesreči, zato humorja načrtno ne vključujem v svoje govore, ker bi bilo zame to zelo nenaravno.

Če pa imate sproščeno tematiko govora, poleg tega pa radi govorite šale tudi v privatnem življenju, potem je humor zagotovo dobra začimba za popestritev vašega nastopa.

Primer nekoga, ki je resnično za nasmejat, ne glede na resnost tematike, je tukaj:

Do schools kill creativity

Govornik: Sir Ken Robinson

Uporaba pripomočkov

V kolikor imate možnost, je izjemno dobro, da svoj produkt na odru tudi pokažete. Čeprav večinoma iz odra ne prodajamo, je dobro čim več stvari pokazati. Nekatere lahko pokažemo preko prezentacije ali videa, če se le da, pa je dobro stvari pokazati v živo. 

Primer uporabe pripomočka je govor Jill Bolte, ki govori o možganih in različnih delih možganov, na oder pa potem prinese dejanske človeške možgane:

Kaj pa, če zamrznem na odru?

Sama sem bila na TEDu leta 2016, ko sem lahko spremljala TED dogodek v živo. Ena izmed nastopajočih je takrat na odru zmrznila in ni več vedela, kako naj nadaljuje. Publika je začela PLOSKATI in jo spodbujati. Takrat je nekdo prišel na oder, jo pomiril, ji prišepnil nadaljne besede, nato pa je ponovno začela s prejšnim odstavkom.

Ko nastopajoča zmrzne na odru, se tega na posnetki ne vidi. Enako bo z vašim nastopom. Če se vam bo slučajno zgodilo, da boste na odru zamrznili, bo publika najverjetneje zelo podporna. Na posnetku pa se veliko lahko popravi, zato naj vas to ne skrbi.

Zaključek

Moji najljubši govori

V seriji blogov o javnem nastopanju smo govorili o pripravi vsebine, neverbalni komunikaciji in tremi. Danes ste dobili za “domačo nalogo” veliko videoposnetkov, ki jih lahko ogledate, ko se pripravljate na kakšen svoj nastop. 

Za zaključek pa dodajam še nekaj mojih najljubših TED ali TEDx govorov. Način, kako ti govorniki predstavijo na videz nezanimivo vsebino, me vedno navduši, in upam, da bodo tudi vas navdihnili za vaš naslednji nastop. Zdaj pa hitro v akcijo in pripravite svoj zares dober govor.   

Državljanova izkušnja – Govornik: Mitja Mavsar

Statistika - laž ali resnica?

Govorka: Janja Božič Marolt

Management

Govornik: Juan Serrano

Celebrating failure

Govornik: Tim Baxter

Verjamem, da vam bodo nasveti, ki smo jih podali, pomagali pri kvalitetni pripravi na vaš javni nastop. Če boste želeli dodatno podporo, pa se lahko obrnete k nam za individualne ure priprave.

Za več informacij nas kontaktirajte na info@eventnika.si.

Vam je naša objava pomagala? Delite jo s prijatelji:

PREBERITE VEČ

“O tem, kaj se dogaja v svetu organizacije dogodkov”.

Vsi vemo, da je teambuilding ključnega pomena za razvoj uspešnih organizacij. Najbrž se vsi vsako leto sprašujemo, ...

Kam torej na zabavno prednovoletno druženje, ki bo po meri vodstva podjetja in zaposlenih?

Tokrat bomo bolje pogledali izbiro primerne lokacije za organizacijo manjšega sejma ...

Vsi vemo, da je teambuilding ključnega pomena za razvoj uspešnih organizacij. Najbrž se vsi vsako leto sprašujemo, ...