Vedoželnjež_splošno2
Vedoželnež_splošno3
Vedoželnež_splošno4
Vedoželnež_splošno1

VEDOŽELJNEŽ

“Blog, ki vam bo razkril majhne in velike skrivnosti profesionalnih organizatorjev dogodkov.”

Vedoželnjež_main3
Spletno govorništvo

SPLETNO GOVORNIŠTVO - UMETNOST SODOBNEGA ČASA

Za vas piše Rok Slama, javni govornik in povezovalec, dne 29. 06. 2023

Spletno govorništvo

Spletno govorništvo je prisotno vse okoli nas

Osvojite umetnost spletnega govorništva: Nasveti za navdušujoče predstavitve preko spletnih platform

Želja vsakega govornika in moderatorja je nedvomno ta, da je uslišan. Da pusti svoj pečat na poslušalcih. V najlepšem scenariju to doseže na čim večjem številu ljudi. In tehnologija mu mogoča vse to. Novodoben način komuniciranja s publiko preko spletnih platform mu je omogočil, da vse tisto, kar je prej počel zgolj v živo ali preko vnaprej pripravljene digitalne (včasih analogne) vsebine, sedaj stori »v živo« preko instantnega prenašanja bitov med dvema ali večimi posamezniki. Seveda je marsikdo ob tem samozavestno stopil pred kamero in pričel svoj govor samo zato, da je že po nekaj sekundah doumel, da ga nihče sploh ne posluša. Toda kaj lahko naš strokovnjak sploh naredi, da bo slišan tudi na Zoom-u*?

Nekateri pravijo, da nas tehnologija zbližuje, spet drugi, da nas oddaljuje. Resnica je verjetno nekje vmes. S tehnologijo lahko komuniciramo na varni razdalji, brez da bi nam kdo vrgel paradižnik v glavo, ker smo dolgočasni ali nezanimivi. Hkrati nam pa omogoča, da se povežemo z mamico dveh otrok, ki ne more zapustiti doma, ker je eden izmed njiju prehlajen, ali s študentom, ki se ravnokar pelje z avtobusom proti domu po dolgem in napornem tednu na faksu. A kaj naredi največjo razliko med tistimi, ki imajo občutek povezanosti, in tistimi, ki tega občutka v tem ne dobijo? Vse je odvisno od nas, ki želimo informacijo skozi eter pripeljati do poslušalca. Težava ni v tehnologiji, temveč v uporabi le-te.

Spletno govorništvo

Avtor članka v vlogi povezovalca dogodka – Foto: Dober Stik, Anže Grabeljšek

Zakaj bi nas poslušali?

V dobi, ko človeštvo doživlja vse več in več impulzov, postaja pozornost ena izmed najbolj vrednih enot na tem svetu (poleg seveda časa). Vedno težje je doseči pozornost publike, saj smo vsakodnevno bombardirani s strani različnih medijev. V enem dnevu prejmemo več novih impulzov, kot jih je povprečen človek v srednjem veku prejel v celem življenju. A ni vse slabo. To nam tudi omogoča hitrejše učenje, brskanje za informacijami, večjo dostopnost do dobrin in še marsikaj. Za ustvarjalce vsebin pa to pomeni dodaten izziv pri dostavljanju informacij do naslovnikov. In čeprav se nekdo namensko priključi na Zoom ali »FB live«, to še ne pomeni, da je z mislimi zares z nami. Telefon nas zelo hitro potegne vase in po enournem brskanju po Instagramu hitro ugotovimo, da nismo slišali ničesar, kar je rekel dobromisleči govorec na drugi strani ekrana. Morda se je podobno zgodilo sedaj tebi, ko bereš ta članek in ugotavljaš, ali sploh veš, o čem pišem? Ravno zato je ključna vloga vsakega govornika, da nam pod nos postavi naš »zakaj«. Da nas pritegne tako hitro, da pozabimo na telefon. Pozabimo na vsakodnevne izzive in naloge, ki jih še moramo opraviti. S svojim apelom nas pritegne do te mere, da enostavno svet izgine in obstaja samo tisti, ki nam trenutno izboljšuje naš svet – govornik.

Energija predavatelja je pomembna

Kadarkoli se učimo o pomenu energije na odru, slišimo odlično primerjavo, kako izgleda slaba energija učiteljev in profesorjev v šolah. Vedno znova primerjamo dobro s slabim, da si lažje predstavljamo, kaj moramo početi, da bi bili boljši. In če za oder velja, da je pozitivna in močna energija pomembna, velja za spletno predavanje, da je to edini način, da publiko obdržimo skozi ves dogodek. Seveda je pomembno, da to izražamo s telesom, vendar na spletu je glas še veliko bolj pomemben. Dober trik, da ohranimo tovrstno energijo, je, da pred kamero stojimo. Našo kamero lahko postavimo na stojalo ali nekaj, kar je v višini naših oči in pred njo stopimo, saj imamo stoje ljudje veliko več energije kot če zgolj sedimo.

Spletno govorništvo

Avtor članka v vlogi povezovalca dogodka – Foto: Dober Stik

Obvladovanje tehnologije

Verjetno ste že slišali frazo: »A se slišimo?«. To je najbolj uporabljen stavek v zgodovini spletnih predavanj in dogodkov, saj veliko udeležencev ali predavateljev pozabi prižgati mikrofon in v izogib govoru v prazno raje vprašajo, če so sploh slišani. Splet nam omogoča res širok nabor možnosti za ustvarjanje vrhunskih dogodkov, vendar če tehnologije ne znamo uporabljati, je veliko bolje, da samo prižgemo mikrofon in podamo našo vsebino brez dodatnih aktivnosti. S tem se izognemo morebitnim napakam in ohranimo dober vtis.

Kratko in jedrnato

Zaradi zaslonske utrujenosti, konstantnih motilcev in hitrega tempa življenja moramo pri spletnih dogodkih še toliko več pozornosti nameniti kratkim in jedrnatim vsebinam. Zelo pomembno je, da ne dolgovezimo, da ne izgubljamo časa z nepomembnimi vsebinami in da vse skupaj lepo strukturiramo, da bodo poslušalci ves čas vedeli, »kje smo«. Zato je strukturiranje našega dogodka in govora toliko bolj pomembno, da tudi sami sebe obdržimo znotraj začrtanega cilja. Pri tem lahko uporabimo različne igre in aplikacije, ki nam omogočajo odlično interakcijo s publiko, saj so tako ves čas pozorni na nas in na dejstvo, da jih morda vključimo v pogovor. Nihče si ne želi izpasti slabo, ker ga pokličemo, njega pa na kameri sploh ni.

Še nekaj glede tehnologije…

Vse zgoraj našteto so ključni faktorji za uspešno podajanje informacij preko spletnih dogodkov. Vse skupaj pa hitro uničimo, če ne uporabljamo prave tehnologije. Z uporabo stabilne in hitre internetne povezave, odlične kamere, dobrega mikrofona in kakšno lučjo, bomo svoje besede z lahkoto in z vso njihovo lepoto pripeljali do poslušalcev na kristalno jasen način. S tem jim bomo olajšali spremljanje in razumevanje vsebin. In ne, za to ne potrebujemo velike investicije. Osnovni paket s kamero »Logitec 920c«, povprečno internetno povezavo vsakega ponudnika in »light ringom« ne bomo plačali več kot 200,00 EUR. Toda povračilo, ki ga prejmemo v obliki zaslužka in zahvale poslušalcev, je neprecenljivo.

Zaključek - Kaj naj naredim najprej?

Če si čisto na začetku svoje poti, je prvi korak to, da preizkusiš svoje sposobnosti predavanja na spletu. Če je tvoj cilj postati boljši/a v tem, je najbolje iti korak za korakom. Zato začni s točko »zakaj«. Če svoje predavanje začneš s stavkom oz. vsebino, ki bo segla poslušalcem do srca, bodo le-ti dobili največ od dogodka. Že po nekaj sekundah namreč vemo, da nas vsebina zanima, in tako bomo svojo pozornost veliko lažje usmerili na predavatelja, kakor če prvih 5 minut poslušamo predstavljanje govornika ter zahvaljevanje za našo udeležbo. Ko obvladaš to točko, pa lahko nadaljuješ z ostalimi nasveti, ki si jih prebral/a v tem članku.

*V tem članku je beseda »Zoom« uporabljena kot primer tehnologije za spletno predavanje, vendar obstaja veliko drugih, ravno tako dobrih rešitev.

Vam je naša objava pomagala? Delite jo s prijatelji:

PREBERITE VEČ

“O tem, kaj se dogaja v svetu organizacije dogodkov”.

Vsi vemo, da je teambuilding ključnega pomena za razvoj uspešnih organizacij. Najbrž se vsi vsako leto sprašujemo, ...

Kam torej na zabavno prednovoletno druženje, ki bo po meri vodstva podjetja in zaposlenih?

Tokrat bomo bolje pogledali izbiro primerne lokacije za organizacijo manjšega sejma ...

Vsi vemo, da je teambuilding ključnega pomena za razvoj uspešnih organizacij. Najbrž se vsi vsako leto sprašujemo, ...